İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir?

Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir?

Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm, 6306 numaralı afet riski taşıyan yapıların yenilenmesi ile ilgili kanunun uygulanmasına yönelik bir dönüşümdür. Ülkemizde 2012 senesinden itibaren uygulanan bu dönüşüm, eğer planlandığı gibi hayata geçirilebilirse toplam 7 milyona yakın evin yenilenmesi sağlanmış olacak. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere pek çok şehirde kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Bu anlamda dayanıksız binalar yıkılıp yerine yenisi inşa edilmekte ve çarpık şehirleşmenin azalması amaçlanmaktadır.

Afet riski taşıyan milyonlarca evin yenilenmesini hedefleyen bu uygulama, ev sahipleri ve müteahhitler için birtakım avantajlar sunmaktadır. Ancak bu dönüşüm ile ilgili kanun gereğince bir evin bu dönüşüm kapsamına girmesi için bazı şartları karşılaması gerekmektedir.

Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Yıpranan, ekonomik ömrünü tamamlayan, depreme karşı dayanıksız ya da depremden ciddi derecede hasar almış evler, 6306 Kentsel Dönüşüm Kanunu sayesinde yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Bir binanın bu kanun kapsamında yeniden inşa edilmesi için ise ev sahibinin talebi gerekmektedir. Ev sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanması için kentsel dönüşüm programına başvurmaları gerekir. Bunun için gerekli olan belgeler; tapu, nüfus kimliği, tapudan alınan takyidat, emlak vergisi beyannamesi ve deprem risk raporudur.

Bakanlık tarafından lisanslandırılan bir firma tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda çıkarılan raporun idari kurumlar tarafından onaylanması ile birlikte tapu kayıtlarına şerh konur. Ancak dileyen kat maliki 15 gün içerisinde rapor ile ilgili itirazda bulunabilmektedir. Üniversite akademisyenlerinden oluşturulan itiraz komisyonu inceleyerek rapor hakkında son kararı verir. Eğer bahsi geçen binanın riskli olduğu komisyon tarafından onaylanırsa riskli bina olarak adlandırılır.

Kentsel dönüşümün ev sahipleri açısından birçok avantajı vardır. Bu avantajların başında da ömrünü tamamlayan binaların yenilenmesi ile ev sahiplerinin felaketten korunması gelmektedir.Yine yeniden inşa edilen evin değeri artacağı için ev sahibi istediği zaman evini eskisinden çok daha iyi bir fiyata satabilmektedir. Tüm bunların yanında kentsel dönüşüm sürecinde ev sahibine kira yardımı ve kredi gibi maddi yardım da sağlanmaktadır. Kira yardımı büyük şehirlerde 795 TL’dir. En düşük kira yardımı ise 495 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer ev sahibi kira yardımı almazsa bu durumda devlet destekli ve düşük faizli kredi imkânından yararlanabilir.


Sosyal Medya'da Paylaş :

Son Eklenenler

Konut Satışlarını Etkileyen Faktörler
..
Konut Satışlarını Etkileyen Faktörler Konut Satışlarını Etkileyen Faktörler
Kârlı Gayrimenkul Yatırımı Nasıl Yapılır?
..
Kârlı Gayrimenkul Yatırımı Nasıl Yapılır? Kârlı Gayrimenkul Yatırımı Nasıl Yapılır?
Dünyanın En İlginç Ev Tasarımları
..
Dünyanın En İlginç Ev Tasarımları Dünyanın En İlginç Ev Tasarımları
Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir?
..
Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir? Kentsel Dönüşüm Nedir, Şartları Nelerdir?
Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
..
Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdi Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Paylaş
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir